Wadvaren met kids

 

De Waddenzee, het is en blijft een fascinerend gebied, in de ogen van vele zeilers die normaal op bijvoorbeeld de Friese Meren blijven zelf een tikkeltje spannend of eng.

Stroming, getij, diepgang, het ontbreken van allerlei apparatuur, kleine kinderen aan boord, al snel worden allerlei redenen genoemd waarom dit gebied nog nooit op eigen kiel is bezocht. Maar is dat wel terecht ?

Feit is dat de watersport in z’n geheel vergrijsd, op het Oostelijke wad ( ruwweg de eilanden Ameland en Schiermonnikoog ) neemt de hoeveelheid jonge gezinnen drastisch af, en hebben platbodems met gepensioneerde eigenaren de overhand. Toch zijn praktisch de hele Friese Wadden te bezeilen met een kieljacht die niet al te diep steekt, de tochten van eiland naar eiland zijn super dagtochtjes, en elk eiland heeft weer z’n eigen charmes.

In 2009 zeilden wij voor het eerst op het Wad, we maakten de eerste oversteek van Harlingen naar Terschelling met z’n tweetjes op een Jouet Sherrif, een klein kajuitzeiljachtje kleiner dan een valkje. In 2010 zeilden we, terwijl we in verwachting waren van ons eerste kindje, met ditzelfde bootje ( 90cm diepgang ) naar Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog om via Lauwersoog weer naar binnen te gaan.

We waren verkocht.

Ondertussen is de bemanning gegroeid tot 4, en heeft het kleine Jouetje plaats moeten maken voor een Jeanneau Fantasia 27 met kielmidzwaard ( 80cm/175cm ), dit was een van de beste bootjes die binnen ons beperkte budget viel en toch voldeed aan de eisen ( weinig diepgang, afgesloten achterkajuit ivm jonge kids, veel binnenruimte, toilet, keukentje met stahoogte en betrouwbare inboard dieselmotor ).

We zeilen tegenwoordig elke zomer op het Wad, waarbij we om de paar dagen eilandhoppen, op Texel na hebben we alle eilanden op het (oost)Friese Wad meerder malen bezocht.

Is dit te combineren met kleine kinderen ?

Ja, erg goed zelfs, voor kinderen zijn het mooie tochten, niet te lang, onderweg zeehonden, zeeschepen en als bestemming vaak een nieuw eiland. De meeste havens hebben prima voorzieningen voor kinderen, en er is veel te leren en beleven. Favoriete bezigheid van veel kinderen op de steiger is vaak Krabben vangen.

Terschelling en Vlieland zijn het makkelijkste te bereiken, ongeacht de diepgang van een zeiljacht of de stroming, je kunt er altijd komen, en op Terschelling is eigenlijk altijd plek. Hierdoor zijn deze 2 eilanden wel erg druk.

Over het algemeen geldt “Hoe Oostelijker je gaat, hoe rustiger het wordt”, de haventjes worden kleiner, het water wordt ondieper, als gevolg neemt echter de hoeveelheid jonge gezinnen af.