Juist en Norderney.

Ik was hier vorig jaar nog met een gehuurde RIB en wat vrienden, maar het tochtje van Borkum naar Juist is en blijft met een zeilboot toch echt prachtig, beetje zig-zag de prikken volgen en zeehondjes spotten …

Het tochtje verliep voorspoedig, al kwam door gebrek aan wind van zeilen niet veel terecht.

De haven van Juist is een schril contrast met de oude benden van Borkum, keurig vakken en steigers, en tot mijn verbazing erg veel lege plekken, we konden een mooi vak uitkiezen, en ons wederom verwonderen over de droogvallende haven.

Juist staat bekend om het feit dat het autovrij is, en tot enkele jaren geleden ging een groot deel van het lokale vervoer zelfs nog met paard en wagen. De opkomst van de Electrische fiets en varianten daarvan hebben de paarden echter verdreven, en elk jaar zijn er minder te zien, wat logisch, maar wel jammer is.

Een van de fijne dingen aan Juist, icm. kleine kinderen, is dat alles te belopen is, het rustige, schone Noordzee strand is slechts zo’n 500 meter van de haven ( die uiteraard aan de zuidkant ligt ) , onderweg kom je een prima speeltuin, een paar leuke winkeltjes en een “vijver” tegen waar kinderen met bestuurbare bootjes mogen spelen.

Ook zijn overal keurige openbare toiletten, handig met kleine kindjes.

We besloten wat langer op Juist te blijven, en een paar nachtjes bij te boeken.

Een aantal jaren terug, hebben we het Otto Leege pad gevonden, een wandelroute met allerlei informatieve “doe dingen” voor kinderen, door de duinen en een stukkie bos. Toendertijd heb ik dat pad vooral afgelegd met een meisje op mijn schouders, echter ditmaal hebben de kids zonder enige wanklank de 7km gelopen, wel jammer dat veel van de dingen niet meer functioneerden door gebrek aan onderhoud.

Tijd voor het volgende tripje, het korte, wederom bijna windstille, tochtje, naar Norderney.

De hoogbouw van Norderney is al snel zichtbaar, en via een prikkenroute zit je al snel in een serieuze vaargeul met veel meer groot verkeer dan bij Juist. Bij binnenkomst in de haven is het even schrikken, erg erg vol, bij een leeg plekje wordt ons door de omroep installie door de havenmeester te kennen gegeven dat die is gereserveerd, oei , dit kon wel eens lastig worden. Er is altijd wel een “noodplek” aan de kade, maar ik wil juist aan de steiger ivm de kids en het plan boodschappen te halen.

Met wat geluk vinden we net op tijd de laatste lege box van de haven, tot Nils z’n blijdschap naast een rijtje serieuze speedboten.

De haven is luxe, met uitstekend sanitair. Het is hier duidelijk strenger qua corona maatregelen, en drukker dan we tot nu toe hebben gezien.

We doen boodschappen in de nabij gelegen supermarkt, de kids vermaken zich in de keurige speeltuin die , hoe vervelend, naast een terras zit … prachtig weertje ook …

Ik twijfel een beetje wat de volgende bestemming moet worden, de verleiding is groot om nog een of twee eilandjes verder naar het Oosten te gaan, maar ik besluit, omdat het qua tij erg goed uitkomt, om buitenom over de Noordzee, terug naar Schier te varen, met als doel om hier ergens droog te vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *