Retourtje Borkum ?

Twee sluispassages, 6 wantijen, hmmz, is het uberhaupt mogelijk ? Oostmahorn – Borkum – Oostmahorn in twee dagen ?

Even doorrekenen, tja, als het getij meewerkt, zou het theoretisch mogelijk moeten zijn, dat moest ik maar eens proberen.
Zo kwam het dat ik op een zondag op mijn dooie gemakje naar de boot ben gereden, en rond het middaguur de sluis uitpruttelde op weg naar het eerste wantij ( lutjewad ). Na een voorspoedige tocht, streek ik de zeilen om 17:45 om even later af te meren aan de enige resterende passantensteiger van port Henry.

Binnen 5 minuten stond de lokale havenmeesteres naast mijn boot, ditmaal met mannelijke versterking. Terwijl ik mijn reddingsvest uittrok moest ik uitleggen waarom ik nog niet had betaald. Ik moet wel een gruwelijk crimineel gezicht hebben oid. nog nooit meegemaakt. Gelukkig was ik dit keer voorbereid, en had ik cash aan boord.
Die avond een goeie schnitzel naar binnen gewerkt in het haven restaurant en vroeg plat.

Strand Borkum

De volgende dag dicteerde het getij dat ik pas aan het begin van de middag kon vertrekken, dus dat gaaf mooi de kans om de ochtend lekker vroeg naar het stadje te vertrekken, ditmaal met de bus.

Aangekomen ( bedenk het is maandagochtend ) trof ik een zo goed als lege boulevard en dito strand aan, heerlijk. Het weer zat ook mee, en dus was de wandeltocht door de baai om zo bij het uiterste puntje strand te komen geen straf.

De rest van de ochtend doorgebracht op een terrasje in de schaduw, om vervolgens een taxi terug te nemen naar de boot.

Begin van de middag, de touwtjes los en rustig aan de Eems oversteken richting het eerste wantij. Het blijft altijd spannend, spoorzoeken, driftend tussen de tonnen doorzeilen, en goed opletten.

Als je dan ineens geconfronteerd wordt met een stel zeer agressieve wespen ( wtf ? midden op het wad ? ) kun je dat er ff niet bij hebben, het moet een raar gezicht zijn geweest, rennend over de boot zwaaiend met een natte handoek over het wantij.

Efin, ruim op tijd bij de sluis, alwaar ik bijna direct door kon varen, met als gevolg voor 18:00 weer in de thuishaven !

Conclusie : JA, het is mogelijk, als alles meezit kan het een leuke tripje zijn, maar het is krap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *