Auto Pilot Perikelen …

De Feeling heeft geen balansroer, kortom helmstok loslaten = dwars in de sloot.

En aangezien ik zo ongeveer altijd solo vaar ( wel met kinderen of anderen, maar die varen niet actief mee ) , kom ik handjes te kort. Ik kan simpelweg niet EN het zeil hijsen / reven EN sturen tegelijk.

Mijn stuurautomaatje is daarom echt onmisbaar, dat is mijn 2de bemanningslid, en ik kan echt niet zonder …

Nu heeft mijn boot, relatief uitzonderlijk voor z’n lengte, een helmhout, en geen stuurwiel. Daardoor ben je over het algemeen verdoemd tot het monteren van doodnormale “tiller pilots” of te wel gehele units die je simpelweg op het roerstokkie klikt, en waar alle elektronica inzit. Deze dingen zijn over het algemeen niet super sterk, en ook niet super precies.

De Eowyn was voorzien van een van de zwaarste uit z’n soort, een Simrad TP30, echter doordat ik op een onbewaakt moment in mijn lompheid op het ding ben gaat staan, was het “stokje” geknapt, ik heb dit getracht te repareren met onderdelen van een TP20, maar dat is niet voldoende gelukt. Echte reparatie kost al gauw bijna zoveel als een nieuwe, terwijl een Nieuwe mij eigenlijk te duur is voor wat het biedt.

Het is een prima ding, vooral op de motor, maar onder zeil, ga ik niet met een gerust hart even rustig binnen het weerbericht lezen, laat staan koken of iets dergelijks. Dus dit is de gelegenheid voor een upgrade ( ben toch bezig ) …

Het plan is om een Raymarine SPX5 stuurcomputer in te bouwen, aangestuurd door een ST6001+ of ST6002 display, de daadwerkelijke drive unit zal een exemplaar van PCnautic worden.



Met dit setje hoop ik een krachtigere en snellere , maar vooral veel beter sturende boot te krijgen, waarbij ik met een gerust hart andere dingen kan gaan doen, terwijl de boot wel doorvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *