Coronabeleid Robbengatsluis raakt Kant noch wal…

Onverhoopt ziet het voorjaar van 2020 er ineens heel anders uit dan verwacht.Toen de omvang en de risico’s van het virus eind maart werden geschets, was het duidelijk, dit voorseizoen wordt niet een normale.
Het devies was “Thuisblijven”, ook toen waren er reeds 2 kampen, zij die de vrijheid boven de groep stellen, en zij die hun vrijheid opofferden ten behoeve van het grote geheel.

Zonder daarin een standpunt te hebben ( er was immers nog zo weinig bekend ) met lede ogen aangekeken hoe sommigen met haast een religieuze overtuiging “blijf thuis” predikten.

Nu zijn we wat verder, en blijkt, zeker in het uiterste Noorden waar ik woon en vaar, niet sprake te zijn van een enorme ongecontroleerde uitbraak, en zijn de maatregelen ook afgezwakt naar “vermijd grote groepen”.Hoe beter dit in de praktijk te brengen, dan op mijn zelfvoorzienende zeilbootje, midden op het Oostelijke Wad ?
Ondertussen draaien praktisch alle bruggen en sluizen in Friesland weer op volle kracht en volgens het zomer schema, vanaf het IJsselmeer of vanuit Harlingen kunnen we weer het Wad op. De havens op de waddeneilanden zijn ook weer open, hetzij met met beperkingen omtrent het “stapelen” en het sanitair.

Anderhalve KILOMETER samenlevingEchter … aan het noordelijkste uiteinde van de Staande Mast Route door Fryslân, ligt het Lauwersmeer, en de enige barrière tussen deze voormalige zeearm en het Wad is de zogenaamde “Robbengatsluis”. Deze sluis draait gewoon, althans voor beroepsvaart, maar dus NIET voor recreanten !

Gevolg is dat een ieder die van die sluis afhankelijk is om het Wad op te gaan, dit nu onmogelijk wordt gemaakt. Officieel is er wel een manier, namelijk 72 uur van te voren ( eigenlijk 3 werkdagen ) tussen 2 beperkte tijdstippen, contact opnemen en een sluispassage reserveren, met daarbij de opmerking dat dit beperkt beschikbaar is, alleen op werkdagen ( bye bye Hemelvaartsweekend ) en dat beroeps voorrang krijgt … kortom … no go … niet mogelijk …


Is dit erg ? nee … natuurlijk is dit niet een ramp, het is slechts ongelovelijk onlogisch, en daardoor frustrerend, en nodeloos negatief voor de hele regio !

Het gevolg is, dat de havens van Schier en Ameland amper te bereiken zijn, en dus leeg zullen blijven. Het gevolg is dat de beperkte aanlegmogelijkheden op het Lauwersmeer overvol zullen zijn.De verantwoordelijken zijn door diverse mensen gehoord, en er komen verschillende antwoorden, zowel officieel als inofficieel, dan weer wegens Corona maatregelen op de werkplek van de sluisbedieners ( huh ? maar die schutten toch wel gewoon beroeps?) danwel ontmoedigings beleid van de Provincie Groningen …

Dit Groningse beleid raakt de voornamelijk Fryske Economie echter hard … wie neemt er nog de staande mast route nu deze doodlopend lijkt ? wie komt er nog op Schier ?

Dit onverdedigbare beleid ( hoezo wil je mensen ontmoedigen een anderhalve KILOMETER samenleving na te streven ) van de Provincie Groningen maakt van mij, doorgaans toch bijzonder rustig, nu een behoorlijk opstandig en geïrriteerd persoon.

3 reacties

  1. De “anderhalve kilometer samenleving”, daar was ik nog niet opgekomen. Mooie vondst. Ik heb op Twitter een paar weken geleden al wel gezegd dat “droogvallen de ultieme social distancing is”.
    Dat was in de tijd dat we nog bestookt werden door moraalridders die van de term “intelligente lockdown” alleen het tweede woord begrepen hadden. Terwijl het ministerie van WVS toch expliciet stelde dat je mocht gaan zeilen, als het maar niet in groeps- of wedstrijdverband was.

  2. UPDATE : vanaf Pinksterweekend weer enigzins normale bediening van Robbengatsluis :

    https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuwsartikel/vanaf-zaterdag-30-mei-ruimere-bedieningstijden-robbengatsluis/

    Vanaf aanstaande zaterdag 30 mei gelden ruimere bedieningstijden voor de Robbengatsluis bij Lauwersoog. De sluis wordt voor de pleziervaart van maandag tot en met zondag tussen 09.00 en 17.00 uur bediend. Voor de andere bruggen en sluizen worden de bedieningstijden gefaseerd verruimd. Hierover wordt in de eerste week van juni meer bekend. Tot die tijd blijft de huidige regeling van kracht en is er voor de recreatievaart alleen bediening op werkdagen. De beperkte bediening werd ingesteld vanwege het coronavirus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *