Komt zomaar uit de lucht vallen

September 2016, herfstvakantie, de weersvoorspellingen zijn niet super, maar who cares, we hebben een nieuwe boot en die moet getest worden. We waren er al wel twee weekendjes mee weggeweest, naar Terherne en Workum, en hadden zelfs even een stukje op het IJsselmeer gevaren, maar toch we willen het wad op, zout water en eilanden ! 

Zo komt het dat we op 20 september, terwijl de eerste boten al weer op de kant staan, vertrekken vanuit Workum, het eigenlijke doel was Terschelling maar door domme pech met een kapotte accu vertrokken we te laat en lagen we die nacht aan de kade in het centrum van Harlingen. De volgende dag direct door naar Terschelling. Het is wel even wennen, maar zonder problemen maken we het oversteekje naar het eiland.

Daar ligt ook een collega met de boot, die avond drinken we gezellig een borrel en de daarop volgende dagen genieten we van het mooie weer ( tussen de buien door ). We missen een dieselkachel zo in het naseizoen maar met een simpel convectorkacheltje en een ventilator kacheltje weten we het toch behaaglijk te houden in de boot. Omdat we nu een oven hebben eten we s’ochtend warme broodjes, helemaal top.

Dan is het voorbij, we moeten terug, in één ruk terug naar Workum is de bedoeling, om 09:30 varen we de haven van Terschelling uit, het waait amper, de luchten zijn prachtig. Het is nog laag water, en terwijl ik aan het roer sta te  genieten van de omgeving ruimt Nienke voorop de lijnen en stootwillen op. Op dat moment hoor ik gezoem in de lucht en zie ik een drone rondvliegen. Ik roep Else die even bovenaan de trap komt staan. “Zo die durft wel zeg, zo laag vliegen, en zo dicht bij de …. ” , een knal, het zoemend is gestopt, een plons volgt …

Ik leg de boot snel stil en zoek naar een schepnetje, ik hoorde immers een plons, terwijl ik iets bruikbaars zoek roep ik tegen Nienke “zie je die drone ergens ??”, het antwoord is “Ja” en ze staat lachend met de drone in haar handen in het gangboord. “Huh? “, de plons bleek de accu te zijn geweest, de drone zelf was via de verstaging van de boot op het dek beland. Phoe, daar heeft iemand flink geluk, een DIY  Phantom III met een 4K cameraatje eronder … 

We kijken om ons heen, van wie zou de drone zijn ? vanaf de zeesleper “Holland” horen we iemand roepen, en we leggen de boot stil naast het prachtige schip. Daar staat de eigenaresse van de drone, we overhandigen het machientje maar wel met de mededeling dat we erg benieuwd zijn naar het filmpje, en we wisselen telefoonnummers uit. 

We vervolgen onze weg, trekken het midzwaard omhoog, en kunnen via het Schuitegat zo met de stroom mee richting Kornwerderzand, af en toe zeilen we een stuk, maar vaak moet de motor even bij. In Kornwerderzand krijgen we mijn ouders in het vizier, die hebben ons vertrek van Terschelling live kunnen volgen via de webcam in de haven, en zijn vervolgens met de camper richting de sluizen gereden, leuk. Veel tijd om te praten is er niet, we moeten door, het laatste stuk op het IJsselmeer is recht tegen de wind in, we varen op de motor en leggen de boot moe maar voldaan aan op z’n nieuwe plek. 

Terwijl we in de auto stappen, klaar om naar huis te gaan, krijgen we een Whatsapp berichtje, het blijkt dat de dronepilote nog een reserve batterij had en dat ze nog even achter ons aan is gevlogen ( op grotere hoogte ), die avond ontvang ik een 4k filmpje … superleuk !!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *