Verder oostwaards

Langeoog en Baltrum

Minder toeristisch en knusser: zo zou het Duitse wad na Norderney zijn. Daar willen we heen! Zwager en schoonzus (op de Feeling) kennen het Duitse wad als hun broekzak, voor zover dat kan op het Wad natuurlijk. Vanaf Norderney gaan we door naar Langeoog. Wat we daarna doen laten we afhangen van de wind. Wangeroog, Spiekeroog? Wie weet. Baltrum is niet echt de moeite waard, horen we in de haven van Norderney.

De tocht naar Langeoog is echt fantastisch. Het wad onder Norderney is prachtig en op de oostkust van Norderney ligt een grote groep zeehonden. We kijken onze ogen uit. Johan en ik dan, want ons jongste bemanningslid ligt weer eens te tukken.

20140804-Norderney 20140804-Prikken 20140804-Zeehonden-1

20140804-Zeehonden-2(groter)

Langeoog
We komen in de namiddag aan op Langeoog. Midden in een grote havenkom ligt de jachthaven. We hebben geluk met ons plekje, er blijkt net iemand vertrokken. De havenmeester waar we goede verhalen over gehoord hebben, blijkt vervangen. Jammer. De havenmeester die wij treffen moet waarschijnlijk nog een beetje wennen aan zijn baan.

We besluiten de volgende dag het treintje, de inselbahn, van de veerhaven naar het stadje te nemen. Ik heb ’s ochtends een rondje over het eiland hardgelopen (toeristentempo) en het stadje is eigenlijk net te ver om ‘even’ naar toe te lopen. Else en haar nichtjes vinden het treintje fantastisch. In het stadje lunchen we wat, slenteren we rond en zoeken we uiteindelijk nog een plekje op het strand.

20140805-Langeoog-vuurtorenZuidwester
De wind gaat draaien en dat is slecht nieuws. Windfinder en de andere weersvoorspellers voorspellen nog twee dagen goede wind om terug naar het westen te zeilen. Daarna steekt een, volgens de voorspellingen, keiharde zuidwester de kop op. Dagen achtereen uitschieters van 24 tot 28 knopen wind voorspelt windfinder. *Zucht…*

Maar één nieuw eiland mag voor Johan dan misschien voldoende zijn, ik wil meer! Deze dag, dinsdag 5 augustus, in het middagtij naar Spiekeroog, woensdag naar Baltrum en dan vrijdag (dat lijkt de laatste goede zeildag te worden) naar Juist. Dan vanaf Juist, op een geschikt moment, via Delftzeil ‘naar binnen’ en via de stad Groningen terug naar it Heitelân. Het wordt niet enthousiast ontvangen door de rest. Helaas.

We kiezen er voor om in het middagtij naar Baltrum te gaan, slechts een uur / anderhalf uur zeilen. Dan de volgende dag in het ochtendtij vertrekken naar Borkum, droogvallen op het Borkummer Wattfahrwasser en dan de tocht naar de jachthaven afmaken in het middagtij.

20140805-zeilen-naar-Baltrum

Baltrum
Het is wat frustrerend dat de terugtocht al begonnen is op de elfde dag van onze 21 dagen tellende vakantie, maar het is niet anders. We hebben een mooie tocht naar Baltrum. Baltrum blijkt een klein knus eiland waar, net als op Juist, het dorp en de Noordzeekust vanaf de Waddenhaven met gemak te belopen zijn. Er blijkt een ijssalon te zitten, dus met de kids halen we een ijsje en kijken we uit over zee. Prachtig. Wat ons betreft zeker een eiland om nog eens terug te keren.

20140805-DawnWe zijn amper twaalf uren op Baltrum. De volgende ochtend om 7:00 uur begint onze tocht naar Borkum.

3 reacties

    • Ha Monique! Die blogs komen nog. Er staan nu drie online (thuishaven – Lauwersoog, Borkum – Juist – Norderney, Langeoog en Baltrum) de rest van de vakantie volgt nog! Zo snel kan ik nou ook weer niet typen. Wordt later deze week denk ik. Foto’s moeten ook nog uitgezocht worden (die staan er ook nog niet bij op fb).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *