Zomer 2015: terug op het Duitse Wad

Lauwersoog – Borkum – Juist

Vrijdagochtend 31 juli 2015, kwart over zeven. De zon klimt omhoog en wij beginnen aan onze tocht naar Borkum. Wat heerlijk, eindelijk op getijdenwater! Eindelijk weer terug op het Wad. In de buitenhaven van Lauwersoog troffen we een ander gezin dat dezelfde tocht maakt. Alles is er nog stil aan boord, dus we zeilen deze dag niet samen op.

20150731-VertrekuitLauwersoog 20150731-onderwegnaarBorkum

Even na het middaguur bereiken we Port Henry, de oude jachthaven van Borkum. De haven ligt er nog slechter bij dan vorig jaar. Toch doet de romantiek van deze plek ons elk jaar weer terug keren. We besluiten ’s middags nog even met de bus het eiland op te gaan, naar het dorp en het strand. We moeten wat tijd overbruggen dus samen met Else nemen we een kijkje in de speeltuin en kijken we even bij de Waddenzee. Het andere Nederlandse gezin komt inmiddels ook de haven binnen.

Het wordt mooi weer! We halen een ijsje op de boulevard en laten Else wat in het zand spelen. Blijft prachtig, de plaat met zeehonden verderop in het water. Borkum is leuk, maar je moet er wel wat voor doen. Blijft jammer dat de jachthaven zo ver van het dorp is. En dat de boel in Port Henry niet wat beter onderhouden wordt. Als we terug komen in de haven zien we dat de haven ook gedeeltelijk droog begint te vallen. Iets om rekening mee te houden bij de verdere planning dus!

20150731-Borkumboulevard 20150731-Zeehondenplaat 20150731-ZonsondergangBorkum20150731-Wadvaardersvlag

Zaterdag 1 augustus. We willen door, door naar Juist. Er is weinig wind, we zeilen het eerste deel van de tocht maar moeten uiteindelijk op de motor verder. Het gezin op de Dufour zeilt ook mee naar Juist en heeft hetzelfde probleem, maar een motor met iets meer pk’s. Ze zijn dan ook snel uit ons zicht verdwenen. Op Juist boeken we meteen twee nachten, even rust. En Juist is een heerlijk eiland.

20150801-OnderwegnaarJuistWe maken een wandeling over het een educatief pad waarvan ik me de naam niet meer kan herinneren. Het is vooral voor Else (4) wel een lange wandeling, met gelukkig tussendoor regelmatig een plek om uit te rusten bij een kunstwerk of een zitje. We beginnen het pad bij een uitkijktoren aan de Waddenkust en eindigen bij een uitkijktoren bij het Noordzeestrand. Prachtig! En dan via het strand terug naar het dorp en de Waddenhaven.20150802-WandelenopJuist

20150802-DuinenJuist 20150802-Juist-paarden

De haven valt weer behoorlijk droog bij laag water. We zullen slechts 1 á 2 uren voor hoog water de haven kunnen verlaten. Dat doen we op maandag 3 augustus, we varen Norderney voorbij en gaan in één keer door naar Baltrum.

20150802-Juist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *