Waar de wind ons brengt


Warm en weinig wind


Meeting, slecht weer op komst…

Van Warns in de volle zon en onder de vliegjes naar de Trintelhaven (vluchthaven langs de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad). Met een slakkengangetje en grote stukken op de motor vanwege het gebrek aan wind. In de Trintelhaven zeer letterlijk een ‘natte’ forummeeting. Mijn eerste noodweer vanaf het water, windkracht tien op het IJsselmeer en een onweersbui die tot drie keer toe langs kwam. Ondanks dat een erg geslaagde avond met bbq!

Zondagochtend werd aan het eind van de dag weer slecht weer voorspeld. Vanaf de Trintelhaven daarom naar Enkhuizen gezeild. Klein stukje, dus we liepen om ca. 12.30 uur Enkhuizen al binnen. Het weer bleef echter fantastisch, dus de volgende dag besloten meer zuid te gaan, naar Marken. Volgens de Duitse zeilers waar we (vanwege gebrek aan een lang genoeg snoer) de stroom mee deelden een aanrader. En ze hadden gelijk! De haven van ZV het Y van Marken is absoluut de moeite waard.


Marken is prachtig!

Vanochtend werden we blij wakker: wind! Eindelijk écht zeilen. Na vier dagen voor de wind zeilen met windkracht 0 tot 2 á 3 echter niets meer gewend. Was dit nu een 4 of een 5? Rif in het zeil of kunnen we zonder? Gekozen voor de meest behouden en veilige variant: gewone fok (afgelopen vier dagen met de Genua gezeild) en één rif in het zeil. Later tot grote frustratie van het snelheidsduiveltje in mij. Zonder rif had best gekund. Maar goed, veiligheid boven alles…


Ander weer op dinsdagochtend

Hoe graag ik ook voor Pampus zou willen liggen, ons zeiljacht heeft één nadeel… Tegen de wind in zeilen kan ze niet. En gezien de wind van zuid oost naar zuid west zou gaan draaien (via zuid dus) en de koers van Marken naar pampus bijna pal zuid is… Gekozen om noordwaards te gaan. Om ongeveer half twee liepen we de Grashaven in Hoorn binnen. En hoewel we beide eigenlijk niets van Hoorn weten is dit absoluut het terug komen waard! Nu al. We betalen hier slechts negen euro (zes meter, twee personen, gratis stroom, gratis warm water, gratis toiletgebruik e.d.) en Hoorn is een prachtig en gezellig stadje!

Plan is om morgen hier nog wat rond te ‘sneupen’ en daarna verder noordwaards te gaan. Medemblik en Makkum staan op het verlanglijstje. Makkum omdat ik graag eens vanaf de boot naar het strand wil zwemmen. Gezien er toch nog wat hete dagen aan lijken te komen, lijkt me dat geen straf… Nu straks eerst weer fijn op één oor. Oh ja, sinds vandaag heet Frya ook écht Frya. En sinds gister is de thuishaven officieel Stiens. Nu maar hopen dat omdopen geen ongeluk brengt. Dat kloppen we maar even af…

 
Frya heet nu echt Frya, ‘Hansie’ is vt

Getagd .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *