Goed om te weten

De punten van aandacht

Hoe goed de Jouet Sheriff ook gebouwd is, het blijft een type boot van ondertussen rond de 40 jaar oud.
Er zijn een paar punten van aandacht, een aantal punten waar meerdere Jouet eigenaren last van hebben gehad, ik zal proberen hieronder een aantal van deze punten en eventuele oplossingen te benoemen :

– Water in de boot : Zoals bij zoveel oudere bootjes gaan afdichtingen op den duur lekken, de kit droogt uit, hout gaat rotten, en je krijgt lekkage. Bij de Sheriff zal dit merkbaar zijn doordat het schuim onder het ‘koelboxje’ vochtig wordt, of in ergere gevallen, als er water in de boot staat ( bijvoorbeeld onder het plankje welke de kielbouten afdekt ).

– Oorzaak 1 : Grootste boosdoener is de rubberen stootrand, onder deze stootrand is de verbinding tussen de 3 schalen waaruit de boot bestaat, indien er vocht tussen deze verbinding door kan komen, komt dit of tussen de onderste 2 schalen ( natte bodem ) of in de kajuit ( water in de zijvakken naast de ‘rolbeugel’ ).
– Oplossing Deze relatief simpel, en in 1 dag te verhelpen ;
X Verwijder alle schroeven uit de stootrand, en verwijder daarna de gehele rand.
X De stoot rand loopt helemaal rondom, en is alleen links achter onderbroken
X Verwijder alle kitresten , en reinig de verbinding tussen de 2 schalen, dit gaat wellicht het beste me wat ruiger gereedschap zoals een staalborstel.
X Ontvet de randen van de schalen, en breng indien nodig een laag beschermende verf / coating aan.
X Reinig inkeping van de stootrand.
X Smeer de verbinding tussen de schalen helemaal vol met goede kit ( bijvoorbeeld sikaflex ).
X Plaats de rand terug, eventueel met nog een dun laagje kit tussen de rand en de boot ( doe dit bij voorkeur met warm weer, zodat de stootrand flexibel is, bij koud weer zal dit een erg vervelend klusje worden.

Oorzaak / Oplossing 2 : Er komt wellicht ook water vanuit de kuip de boot binnen. De rand van de kuip is voorzien van houten latjes, achter deze latjes is eveneens een schaal verbinding waar lekkage op kan treden. Ook hier geldt goed schoonmaken en opnieuw afkitten.

Oorzaak / Oplossing 3 : Het houten schot, welke de kuip scheidt van de kajuit, is verrot en er lekt water vanuit de kuip door een kier de kajuit in. Een tijdelijke oplossing is te verzinnen door weer te werken met veel kit, een betere oplossing is het vervangen van het houten schot, en aan de kuipkant een dikke lat plaatsen.

Getagd .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *