Mars en Venus samen aan boord – deel 1

“Nicht abstoßen!” “Wieso?!” Languit op het achterdek van Frya kijk ik naar een Duits stel dat de haven Woudsend tracht te verlaten. Bij het afhouden geeft de dame voorop de meerpaal een flinke duw. Dit terwijl haar wederhelft achterop met helmhout en bb-motor professioneel ogende manoeuvres maakt om de box te verlaten. Zijn poging mislukt, door een duw in de verkeerde richting. Uitingen van woede en onbegrip gaan luid over het water. Maar waarom?

Een déjà-vu. Herkenning! In vrouwenlogica is het bij afhouden vooral handig te zorgen dat de boot niet weer in de buurt van de -in dit geval- meerpaal komt. Dus even een zetje meegeven. Scheelt heen en weer rennen en veel stress, voor degene die met de taak ‘afhouden’ belast is. De wederhelft -man- achterop red zich altijd prima, dus nu ook en jij hebt hem maar mooi geholpen. Helaas dames, niets is minder waar.

In mannenlogica is het natuurlijk totaal anders. En natuurkunde-technisch heeft de man in dit geval helemaal gelijk. De (stuur)man weet immers dat zijn geplande uittocht er met het kleinste duwtje compleet anders voor ligt. Een onverwachte ferme trap tegen een meerpaal gooit het geplande scenario compleet overhoop. Niet doen, afblijven, tenzij hij achterop uitdrukkelijk het verzoek ‘afduwen’ bij je neer legt.

Hij weet hoe hij het wil hebben en jij hoeft, mits je hem volledig vertrouwt met je jacht, enkel met je voet heel zachtjes de meerpaal uit de buurt van de romp te houden. Niet met een schop, maar gewoon door kleine korte setjes tot het ‘ram-gevaar’ geweken is. Niets meer en niets minder. Heel even ben je de stootwil die je (omdat je geen ordinaire motorboot-huurder bent) natuurlijk al binnen gehaald hebt.

Een leer voor mij en voor elke vrouw die het nog niet wist. Maar ook een leer voor de mannen onder ons. Daarom, aan alle watersportende mannen, schippers, beste stuurlui op het dek: weet dat voor een vrouw ‘afhouden’ en ‘afduwen’ enige overlap kent. Leg het uit, maak een tekening of laat het je ega ervaren. Ze zal er van leren en het begrijpen. En wellicht dat je dan heerlijk vredig -zonder schelden en boze blikken- kan uitvaren.

Al die betere stuurlui aan wal zullen niet weten wat ze zien: Mars en Venus werken samen!


Titel vrij naar John Gray’s ‘Vrouwen komen van Venus, mannen van Mars’.

Getagd .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *