Tallships en Terschelling.

Al een tijdje stond de afspraak, samen met collega MB en z’n wederhelft in hun Maxi 77 een lang weekendje Terschelling.

Niet op een willekeurige datum, maar tijdens het weekend dat de Tallships voor het begin van de tallshipraces in Harlingen zouden liggen. Als we het een beetje uit zouden kienen, zou het mogelijk moeten zijn om in ieder geval de Sail-in of Sail-out mee te kunnen maken. Idealiter met weinig wind, en lekker zonnig weer, zodat we de grote jongens al dobberend tegemoet zouden kunnen zeilen.

Voor MB en wederhelft was het hun eerste tripje naar de Wadden, dus de afspraak was om indien het weer erg ontstuimig zou zijn het af te blazen. De eerste waddenervaring moet natuurlijk niet bestaan uit storm en regen.

De voorspellingen leken goed, dus op Woensdag 2 Juli vertrokken wij halverwege de middag vanuit Koudum naar Makkum, MB voer om ongeveer dezelfde tijd solo van Lelystad naar Makkum. Helaas stond er geen wind, waardoor het grootste gedeelte af werd gelegd op de motor. Dit had ook als gevolg dat dit tripje wat langer duurde dan verwacht, waardoor MB pas bij het invallen van de duisternis in Makkum arriveerde.

IMG_1920

Die avond werd de bemanning van de Maxi nog compleet, en zodoende werden we op donderdagochtend met een zonnetje wakker in Makkum, aan het eind van de ochtend beide bootjes afgetankt, en de sluizen door bij Kornwerderzand. Stroming mee, vol tuig en een 4bft zorgden ervoor dat we snel ( tegen de 7 knopen ) door de Boontjes richting Harlingen spoelden, zo snel dat we aangekomen bij de Pollendam amper tijd hadden om even goed te kijken hoe en of we het konden bezeilen.

Er gold ivm de sail-in van de Tallshiprace een aangepast vaarregelement, dat wist ik, niet ankeren en rondhangen in de havenkom etc. Maar dat de politie zo zenuwachtig zou doen had ik niet verwacht, ik probeerde de recreatiegeul te bereiken, maar daarvoor moest ik een slag over de hoofdvaargeul naast de Pollendam maken, direct hing er een RIB naast me, er werd geëist dat we uiterst stuurboord langs de dam zouden blijven varen … wat mijn inziens een gevaarlijkere positie was, mede omdat het nauwelijks bezeild was, we nog ongereefd voeren, en de boot dan wel eens uit z’n roer wil lopen. Ik zag dat ook de Maxi met hetzelfde te maken kreeg toen een politie Rib daar met te hoge snelheid naast kwam varen en er daardoor zelfs een lastige situatie ontstond.

IMG_1932

Goed, eenmaal buiten de drukte, bleek het toch allemaal bezeild, en konden we onderweg genieten van een deel van de sail-in. Het was een hobbelzeetje, en dat maakte het tochtje niet bijzonder comfortabel, toch hebben beide bootjes Terschelling zonder gele gezichten bereikt.

IMG_7504 IMG_7510

Vervolgens 3 nachten op Terschelling doorgebracht, de ene wat zonniger dan de ander, maar over het algemeen lekker weer. Bij de lokale opticien een veeeel betere zonnebril gekocht, en met m’n rubberbootje gespeeld.

IMG_2002

We besloten om Zondags weer terug te zeilen naar Kornwerd/Makkum, toevallig leek dit samen te vallen met de sail-out van de Tallships.

De zondag waaide het een dikke 5 met uitschieters 6, en omdat we scherp moesten zeilen beide boten maar voorzien van een dubbel rif. Dit bleek eenmaal op het wad de juiste keuze, met meer tuig het het niet prettig geweest. Van de sail-out hebben we niet veel meegereken, en helaas moest het laatste stuk vanaf Harlingen, over de boontjes, naar Kornwerderzand worden gemotort, tegen de stroom en wind in … oef, dan  is het best nog een lang stuk ineens, schril contrast met de heenweg. Uiteindelijk bleek de maxi een behoorlijk stukje scherper te kunnen zeilen dan de Jeanneau, waardoor ze 1 schutting op ons voorliepen, voordeel was dan wel weer dat er reeds een box was gereserveerd toen wij aankwamen in Makkum :-).

Voor de maandag stond de terugtocht in de planningP1060733_2, voorspellingen gaven al een zeer zwak westelijk windje aan, met als gevolg enkele zeilwissels, en uiteindelijk 2 boten met Genakker die ultra relaxed pal zuid richting Stavoren dobberden, wat een genot, stuurautomaatje er op, genakker omhoog, en volledige rust, de ultieme manier om afstanden af te leggen wat mij betreft.

IMG_7595 R:301,G:256,B:384 IMG_7657

Al met al een leuk lang weekendje Terschelling, zeer wisselend weer, maar voor beide bootjes plus bemanning goed te doen. Voor herhaling vatbaar wat mij betreft.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *