Dromen: grenzen verleggen

Wat komt er na Wangeroog? In 2015 waren we voorzichtig met onze vakantieplannen. Gezien mijn ’toestand’ (30+ weken zwanger tijdens de vakantie) zou het wel eens het westelijk Wad kunnen worden. Of misschien zelfs … alleen het IJsselmeer en de Friese meren? Goed, niets bleek minder waar. We gingen verder van de thuishaven dan ooit te voren, zeilden voor het eerst ‘buitenom’ over de Noordzee en maakten langere tochten dan ooit.

Laat de voorpret maar beginnen
Die lange tochten, zeilden we tegen het tij in (oost naar west). Dus wat betekent dat als we met het tij mee, aan het begin van de vakantie, die lange slagen maken? En als we dag 1 al aankomen in Lauwersoog in plaats van pas op dag 3? Op Boot Holland kochten we leesvoer: Handboek varen op de Waddenzee (gewoon handig), Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee en Hafenguide Dänmark und Südwestschweden. Oehoe… Spannend! Heerlijke voorpret nog voor ons jachie op haar zomerplek lag.

Oostzee lonkt, maar het Kielerkanaal is wat lang
Voorzichtige eerste stappen naar een opvolger van onze Jeanneau Fantasia doen ons echter beseffen dat het Kielerkanaal met deze boot wel erg lang is. Natuurlijk zijn we afhankelijk van weer- en met name windomstandigheden, maar zo’n Deens gastenvlaggetje hijsen is toch wel iets bovenaan de bucketlist. Gelukkig heeft Denemarken ook een stuk Wad. Minder gelukkig is dat we om daar te komen de beruchte Duitse Bocht moeten passeren. Daar waar het altijd 2 beaufort harder waait en daar waar de tijstromen het krachtigst zijn.

Bron: Germany.travel

Bron: Germany.travel

Ook op de bucketlist: Helgoland
De meningen over Helgoland zijn verdeeld, maar één ding is zeker: je moet er een keer (om)heen gezeild zijn. Nu is een rondje Helgoland met twee jonge kinderen aan boord niet echt een optie. En ik moet zeggen dat ik na een rondje ‘Google afbeeldingen’ ook wel erg benieuwd ben naar dit eiland met de rode rots midden in de Noordzee. En vanuit Helgoland lijken de Hallingen en het noordelijke Wad ook bereikbaar. Sylt en misschien dan nog iets noordelijker naar Rømø waar we dan ons Deense gastenvlag zouden mogen hijsen…

Feit is: zeilen met een baby en kleuter is pittig
Pittiger dan zwanger zijn en een kleuter aan boord hebben. Onze baby is ook nog eens niet echt een slaper en nogal een ochtendmens, zijn dagen beginnen beduidend vroeger dan die van zijn moeder. Kids slapen samen in één hut en wanneer de een wakker is, nou ja, dan is de ander dat ook. *Gaaaaaap…* Al onze dromen zijn prachtig, maar eerst moet de boot vakantieklaar (lees: schoon en ruimte gecreëerd voor alle baby-zooi die mee moet) en moeten we de eerste dagen maar eens doorkomen. Een beetje inslingeren zullen we maar zeggen.

2 reacties

  1. Heel herkenbaar! Wij hebben dit soort tochten destijds ook gemaakt met kinderen op een 26 voets friendship. Leuk en goed te doen Als je eenmaal op het Duitse wad bent komt Helgoland binnen bereik en zou je een rondje rivier de Eider kunnen overwegen. Ga je dan aan het eind rechtsaf dan kun je proeven van het Kielerkanaal… je hoeft dan maar het halve kanaal 🙂 de Duits-Deense westkust is ook in bereik.

  2. Ja echt, het kriebelt als een malle om die kant eens op te gaan. We varen de boot het weekend voor de vakantie alvast Friesland door, dan ligt alles nog open! Heel erg benieuwd waar de wind ons brengt dit jaar. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *